söndag 14 september 2014

En oförglömlig dag i Mumintrollens värld

I fredags hade åk 2-7 idrottsdag på IP. Då passade vi i åk f-1 att ha Mumindag på skolan. Under veckan som gått har vi i klassen läst boken ”Vem ska trösta Knyttet” av Tove Jansson. Boken handlar om Knyttet som bodde ensam i ett ensamt litet hus.   Han var så ledsen och hade ingen som kunde trösta honom. Han visste inte vad han skulle göra så en dag rymde han ut i dimman. En dag hittade han flaskpost på stranden. När han läste brevet såg han att det var skrivet av Skruttet som verkade vara lika ensam som han var. Han bestämde sig för att skriva ett svarsbrev till Skruttet och brevet ändrar hela hans liv. 

På en av veckans svenskalektioner har alla elever skrivit ett eget brev från Knyttet till Skruttet. Dessa brev skall enligt boken sättas under en rosenbuske för att Skruttet skall kunna hitta dem. Mumindagen började därför med att eleverna fick träffa Snorkfröken och tillsammans med henne tillverka rosor som sedan fästes på rosenbusken. 

 


  

 Därefter var det dags för oss att söka oss vidare och till vår hjälp fick vi följande ledtråd: 

"Ut i naturen, bland alla djuren. Nu får ni träffa en kul en,
han heter faktiskt..."

Och mycket riktigt. Vi fick träffa den undersökande och forskande Hemulen. På vägen träffade vi på Snusmumriken som spelade munspel för oss. Han var dock lite blyg så han vågade inte prata med oss. Han vinkade bara åt oss på håll. 

 
Tillsammans med Hemulen fick vi lära oss att sortera skräp. Vi fick också leka en ”skräp-plockar-lek”. Mycket trevligt! 

 


När vi sprungit runt tillsammans med Hemulen var det skönt att få ta det lugnt och koppla av en stund. Vi hittade fram till nästa station med hjälp av denna ledtråd:

"En saga ni nu ska få höra, kom ihåg att lyssna och inte störa. 
Någon väntar på er, i tigerklassen får ni veta mer.
Så ta dig samman, nu ska du få träffa..."

... Muminmamman som läste sagan om ”Det osynliga barnet” för oss. I slutet av sagostunden fick vi också göra en övning där vi skulle träna på att verkligen kunna slappna av och inte tänka på något speciellt.

  


Den fjärde och sista stationen för dagen innehöll en motorikbana från Mumindalen. Ledtråden till den lät så här:

"Runt i idrottssalen du ska röra dig få
ha så skoj, hej och hå.
Efteråt är du som ny,
studs och hopp med..."

Alldeles riktigt! Tillsammans med lilla My fick vi hoppa och studsa, klättra i berg, krypa under knepiga hinder, måla åttor, hoppa på ett ben, jonglera och mycket annat spännande. Till slut fick eleverna även testa kompismassage. Därefter var det dags för lunch. Dagen avslutades sedan med en rolig Muminfilm. 

 
 

Både elever och lärare var glada och nöjda med dagen. Tusen tack till Snorkfröken, Hemulen, Muminmamman, Lilla My och Snusmumriken för en toppendag! 


Trevlig helg!
Önskar alla i Rävklassen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar