Som ni redan vet så började vi temat vispen med att ta reda på vad teknik är. Teknik är något som används eller tillverkas i ett bestämt syfte för att underlätta för människan och vispen är ju verkligen en teknisk uppfinning på flera sätt.
Nästa lektion i temat var vispens utveckling. Jag bjöd in eleverna kring en lägereld, utklädd till stenåldersmänniska. Vi gjorde en tidsresa tillsammans, där jag berättade om vispens historia, med barnens hjälp, givetvis.
Vispens historia börjar när våra förfäder skaffade sig boskapsdjur, under stenåldern, innan dess var de samlare och jägare. Stenåldersmänniskan använde skinnpåsar att förvara grädden i och medan de smög omkring och jagade vispades grädden till smör. Vikingarna gjorde, vispar av björkris. Jag berättade även om luffarna som sålde vispar på 1800-talet och mycket mer. Barnen är riktigt medvetna om vår historia, vilket kan tyckas märkligt, men de lär sig av allt t.ex. Bamse som beger sig ut på äventyr med vikingar och förra årets julkalender. Efter vår tidsresa fick de göra en tidslinje och sätta visparna i rätt tidsordning.
Under den tredje lektionen tittade vi på några filmer från Arlas hemsida. Där vi fick reda på hur gräs blir till mjölk, hur kons anatomi ser ut och hur det går till att mjölka. Gå gärna in och titta http://arlaminior.se/for-lararen/vad-ar-arla-minior. Men vad har det här med vispen att göra, kanske ni undrar…? Jo, för utav grädde gör man smör. Alltså man vispar grädde till smör, vilket vi provade på under lektion fyra.
Under lektion fyra arbetade vi med ett undersökande arbetssätt. Det innebär att man ställer hypoteser, jämför resultat, dokumenterar och använder olika uttryckssätt för att visa vad man har lärt sig. Men så här i efterhand blev det inte riktigt som jag hade tänkt, men det är ju därför jag är i klassen, för att jag ska lära mig planera och genomföra lektionerna på ett bra sätt och ibland misslyckas jag. Eleverna är fantastiskt duktiga, inspirerade och vill snabbt komma igång med själva uppgiften, så det var inte så intressant att ”fylla i” något papper, de ville sätta igång att vispa och jag förstår dem. Jag delade in klassen i sex grupper. Jag hade sex olika sorters vispar. Varje grupp hade en visp, alla hjälptes åt att vispa. Vår hypotes, som vi skulle undersöka var: MED VILKEN VISP GÅR DET SNABBAST ATT VISPA SMÖR?
Resultatet var lite förvånande. Att elvispen skulle gå fortast hade nog de flesta koll på, men att tupperware-vispen var lika snabb var det få som kunde förutse. När alla grupper fått smör hällde vi ut kärnmjölken och blandade i lite salt i smöret (för smakens skull). Därefter provsmakade vi smöret på knäckebröd. Det var jättegott. Prova gärna att vispa smör hemma.
Jag tog hem smöret som blev över efter lektionen och mina barn blev imponerade över att eleverna gjort så gott smör. Vi hade det på smörgåsen, stekte svamp som vi använde i en soppa samt stekte pannkakor.
Sista lektionen använde jag för att sammanfatta temat. Jag gjorde en Powerpoint och visade eleverna, med animerade bilder och fotografier på eleverna när de arbetar flitigt. Det blev en fin avslutning på temat om vispen.
Visst ja… jag höll på att glömma dansen. Vi dansade som molekyler under idrottslektionen i onsdags, för att på ett annat sätt förstå vad som händer med grädden när man vispar in luft i den och det blir till smör. Dessutom kunde jag på ett enkelt sätt föra in naturvetenskapliga begrepp som är viktiga för fortsatt lärande, på ett lekfullt sätt.
Nu ska jag tillbaka till högskolan och redovisa mitt arbete hos rävarna. Det har varit otroligt roligt och lärorikt. Jag ser fram emot nästa gång, vilket blir i slutet av vårterminen.
Ett stort tack Christel och alla rävar för att ni har tagit så bra hand om mig!!!
Kram Annette
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar