fredag 19 december 2014

JULLOV


Den sista veckan före jul har vi haft en riktig tomteverkstad i klassen. I måndags hade vi genrep inför de kommande julfesterna och allt det sista föll på sin plats. På tisdag kväll var det sedan dags! Då hade f-klasserna, ettorna, tvåorna och treorna julfest i Mariefreds kyrka. Vi var väldigt glada att se att kyrkan fylldes med förväntansfull publik. Alla elever gjorde verkligen sitt bästa och gav allt för att bjuda publiken på ett stämningsfullt och vackert program. 



Förskoleklasserna spelade upp julspelet för oss. Vi i åk 1 sjöng två sånger; ”Våran tomte” och ”Jag såg mamma kyssa tomten”. 



Tvåorna sjöng ”Bjällerklang” och därefter fick vi besök av självaste Lucia och hennes följe.




I onsdags gjorde hela åk 1 en utflykt till Hammarens IP där vi åkte skridskor.

På torsdagen dansade hela skolan ringlekar. Vi bjöds också på en god jullunch. Däremellan hade vi pyssel i olika stationer hela dagen. Riktigt trevligt!

Nu inleds det av många efterlängtade JULLOVET och jag vill passa på att tacka alla elever och föräldrar i Rävklassen för den gångna höstterminen! Det har varit toppen att få vara er lärare! På vårterminen tar Hanna över som klassens lärare och jag önskar er varmt lycka till!

God Jul och ett riktigt Gott Nytt År! 
Kramar från Christel 

fredag 12 december 2014

Lucia på Gripsholmsskolan

Idag har vi traditionsenligt firat Luciamorgon på skolan. Enligt Gripsholmsskolans tradition är det alltid åk 3 som står för programmet. Blåvalarna och Delfinerna bjöd på ett fint och mycket stämningsfullt program och de sjöng så vackert! Ett stort tack! 



Rävarna har även haft leksaksdag idag och alla barn fick ta med sig sin favoritleksak till skolan. En efter en har de under dagen berättat om sin leksak inför klassen. Vi har fått höra om vad det är för en sorts leksak, hur eller vad man använder den till, vad den heter och när eleven fått den. Det blev många intressanta berättelser! 




Trevlig helg!
Klasslärare Christel och alla elever i Rävarna 










fredag 5 december 2014

Finlands självständighetsdag


Denna vecka har vi haft besök av Oscar Millert som blir vår nya klasskompis efter jullovet. Vi hälsar Oscar varmt välkommen till vår klass på vårterminen!


I dag inleddes skoldagen med morgonsamling med anledning av Finlands självständighetsdag den 6 december. Victor och Linda i åk 2 ledde samlingen och berättade för oss om hur det gick till när Finland blev ett självständigt land och om hur självständighetsdagen firas i Finland. Vi fick också höra några elever i åk 2 läsa upp Finlands nationalsång ”Vårt land”. Samlingen avslutades med att  hela årskurs 2 sjöng den finska sången ”Blå och vit”. På finska heter sången ”Sininen ja valkoinen"  och det var mycket imponerande att vi i den sista refrängen fick höra eleverna sjunga på finska! 







fredag 28 november 2014

Adventstid


Adventstid kom till mitt ensamma hus, jag sätter i staken ett sparat ljus… 
Idag har vi firat första advent i Mariefreds kyrka. Traditionsenligt inledde vi skoldagen med att elever, lärare och föräldrar gick i fackeltåg från skolan till kyrkan. Det var en otroligt vacker och stämningsfull morgon.
I kyrkan pratade prästen om förväntningar inför julen och hur mycket man kan glädja någon annan endast genom att ge av sin egen tid. En present behöver inte vara dyr för att vara betydelsefull. 
Vi fick även njuta av fin sång av skolans  tre körer och Örnarnas lärare Magnus läste högt för oss.
Tillbaka på skolan hade Anu, Susanne och Mikaela dukat så fint på innergården och de bjöd oss på varm saft och pepparkakor. 
Trevlig första advent önskar alla i Rävklassen!




tisdag 18 november 2014

Tove Jansson - vernissage på skolan


Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914. Hennes föräldrar var skulptören Viktor Jansson och konstnären Signe Hammarsten-Jansson. Hon hade två bröder. Per Olov Jansson var fotograf och gjorde bl.a. en muminbok tillsammans med Tove. Lasse Jansson var tecknare och tog över tecknandet av muminserierna i den engelska tidningen The Evening News. 
Tove Jansson arbetade som illustratör och tecknare bland annat i tidskriften Garm. 

Under höstterminen har vi haft Tove Jansson som vårt övergripande tema. Eleverna har läst, skrivit, målat och skapat med Tove Jansson som inspiration. Vi ville ge eleverna en nyanserad bild av Toves yrkesliv. Tove ville ju främst vara bildkonstnär och kämpade mycket med bilden av henne som barnboksförfattare. Trots detta var det ju mumintrollen som gav henne både berömmelse och pengar. 

Här är några av Rävarnas alster som fanns utställda på skolans vernissage.








fredag 24 oktober 2014

Temat vispen med rävarna

Som ni redan vet så började vi temat vispen med att ta reda på vad teknik är. Teknik är något som används eller tillverkas i ett bestämt syfte för att underlätta för människan och vispen är ju verkligen en teknisk uppfinning på flera sätt. 




Nästa lektion i temat var vispens utveckling. Jag bjöd in eleverna kring en lägereld, utklädd till stenåldersmänniska. Vi gjorde en tidsresa tillsammans, där jag berättade om vispens historia, med barnens hjälp, givetvis. 


Vispens historia börjar när våra förfäder skaffade sig boskapsdjur, under stenåldern, innan dess var de samlare och jägare. Stenåldersmänniskan använde skinnpåsar att förvara grädden i och medan de smög omkring och jagade vispades grädden till smör. Vikingarna gjorde, vispar av björkris. Jag berättade även om luffarna som sålde vispar på 1800-talet och mycket mer. Barnen är riktigt medvetna om vår historia, vilket kan tyckas märkligt, men de lär sig av allt t.ex. Bamse som beger sig ut på äventyr med vikingar och förra årets julkalender. Efter vår tidsresa fick de göra en tidslinje och sätta visparna i rätt tidsordning.



Under den tredje lektionen tittade vi på några filmer från Arlas hemsida. Där vi fick reda på hur gräs blir till mjölk, hur kons anatomi ser ut och hur det går till att mjölka. Gå gärna in och titta http://arlaminior.se/for-lararen/vad-ar-arla-minior. Men vad har det här med vispen att göra, kanske ni undrar…? Jo, för utav grädde gör man smör. Alltså man vispar grädde till smör, vilket vi provade på under lektion fyra. 



Under lektion fyra arbetade vi med ett undersökande arbetssätt. Det innebär att man ställer hypoteser, jämför resultat, dokumenterar och använder olika uttryckssätt för att visa vad man har lärt sig. Men så här i efterhand blev det inte riktigt som jag hade tänkt, men det är ju därför jag är i klassen, för att jag ska lära mig planera och genomföra lektionerna på ett bra sätt och ibland misslyckas jag. Eleverna är fantastiskt duktiga, inspirerade och vill snabbt komma igång med själva uppgiften, så det var inte så intressant att ”fylla i” något papper, de ville sätta igång att vispa och jag förstår dem. Jag delade in klassen i sex grupper. Jag hade sex olika sorters vispar. Varje grupp hade en visp, alla hjälptes åt att vispa. Vår hypotes, som vi skulle undersöka var: MED VILKEN VISP GÅR DET SNABBAST ATT VISPA SMÖR?



Resultatet var lite förvånande. Att elvispen skulle gå fortast hade nog de flesta koll på, men att tupperware-vispen var lika snabb var det få som kunde förutse. När alla grupper fått smör hällde vi ut kärnmjölken och blandade i lite salt i smöret (för smakens skull). Därefter provsmakade vi smöret på knäckebröd. Det var jättegott. Prova gärna att vispa smör hemma. 






Jag tog hem smöret som blev över efter lektionen och mina barn blev imponerade över att eleverna gjort så gott smör. Vi hade det på smörgåsen, stekte svamp som vi använde i en soppa samt stekte pannkakor. 


Sista lektionen använde jag för att sammanfatta temat. Jag gjorde en Powerpoint och visade eleverna, med animerade bilder och fotografier på eleverna när de arbetar flitigt. Det blev en fin avslutning på temat om vispen. 



Visst ja… jag höll på att glömma dansen. Vi dansade som molekyler under idrottslektionen i onsdags, för att på ett annat sätt förstå vad som händer med grädden när man vispar in luft i den och det blir till smör. Dessutom kunde jag på ett enkelt sätt föra in naturvetenskapliga begrepp som är viktiga för fortsatt lärande, på ett lekfullt sätt. 


Nu ska jag tillbaka till högskolan och redovisa mitt arbete hos rävarna. Det har varit otroligt roligt och lärorikt. Jag ser fram emot nästa gång, vilket blir i slutet av vårterminen. 
Ett stort tack Christel och alla rävar för att ni har tagit så bra hand om mig!!!


Kram Annette